poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Sok z natki pietruszki

Od dawna znane są już zbawienne właściwości pietruszki. Już Starożytni Grecy i Rzymianie uważali tę roślinę za świętą, twierdzili że daje siłę, wzmacnia refleks i czyni człowieka sprytniejszym.
Egipcjanie leczyli nią zapalenie dróg moczowych, kamice nerkową i wiele innych chorób.
Natka jest źródłem bardzo wielu dobroczynnych składników mineralnych:
- potas – 1000mg
- wapń – 245mg
- fosfor – 33mg
- żelazo – 8,1mg
Ponad to cała pietruszka zawiera magnez, mangan, miedź i inne mikroelementy.
Najbardziej zasobna jest w witaminę C :
- nawet do 323 mg
- karoten – 7,2 mg
korzeń i natka są zasobne w witaminy B1, B2, B6, kwas foliowy a dzięki dużej zawartości potasu pietruszka ma działanie moczopędne, a ze względu na bardzo dużą zasobność w żelazo, zaleca się ją jako środek leczący anemię.
A oto mój przepis na pyszny napój, który poprawi kondycję naszej krwi, cery, włosów. Specyfik należy pić codziennie, jest pyszny, zdrowy i  może nam zastapić drugie śniadanie.
Do przygotowania soku, potrzebujemy:
- pęczek świeżej natki pietruszki
- dwa jabłka /najlepiej kruche i soczyste/
- blender lub sokowirówkę
Piertuszkę obieramy z łodyżek, jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki lub drobniej.Jeśli do uzyksania soku używamy sokowirówki z natka i jabłkiem nic nie robimy prócz mycia.
Jeśli lubimy słodkie soki lub mamy kwaśne jabłka możemy dodać łyżeczkę miodu. Aby uzyskać nieco płynniejszą konsystencję możemy dolać niewielką ilość wody przegotowanej lub mineralnej.
A oto finalny produkt:

Smacznego !
A Wy jakie soczki lubicie?

2 komentarze:

  1. Ja właśnie od kilku dni intensywnie zarzywam to ziele :) Ale miksuję wszystko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne prawda? Nikt mi nie wierzy że to smacze jest :)

      Usuń

Bardzo dziękuję za każdy komentarz.
Jednocześnie proszę o nie reklamowanie blogów i innych internetowych produktów :)